Çocuklara uygulanan her türlü tedavi ve koruyucu diş hekimliği işlemlerine çocuk diş hekimliği ve bu konu ile ilgilenen diş hekimliği uzmanlık dalına da pedodonti denir.
Çocuk diş hekimliğinde erişkin diş hekimliğinden farklı olarak ileride oluşacak problemleri de çözmeye yönelik işlemler bulunmaktadır ve bu işlemler basit gibi görülse de aslında çok önemlidirler. Mesela ilk diş hekimi randevusu eğlenceli ve keyifli geçen bir çocuğun ağız ve diş sağlığı bakımı daha iyi olacak ve ömür boyu diş hekimi korkusu olmayacaktır. Aksi olarak diş hekimi ile ilk tanışması ağrılı ve stresli bir ortamda gerçekleşen çocuk ömür boyu ağız ve diş sağlığına gereken önemi göstermeyecek ve diş hekimi fobisine sahip olarak diş hekimine gitmekten ömür boyu imtina edecektir.
Süt dişleri düşüp altından daimi dişler geleceği için veliler genellikle çocuklarında oluşan süt dişleri problemlerini önemsemezler ancak mevcut süt dişlerinin ilerideki çıkacak olan daimi dişlerin ve çene yüz sisteminin sağlığı için kritik öneme sahip görevleri vardır.v
Bu görevlerin bazılarını kısaca özetlemek gerekirse;
Yer tutucu: Süt dişleri altlarından gelen daimi dişlerin çene kemiklerine sığabilmeleri için yer tutucu görevi görürler. Zamanından önce kaybedilen veya ara yüz çürükleri sebebiyle yıpranıp, kırılıp boyutları küçülen süt dişleri altından gelecek dişler için sakladıkları alanları kaybederler. Böylece alttan gelen daimi dişler kendileri için yeterli yer bulamazlar ve ya çene kemiğinde gömülü kalırlar ya da çapraşık olarak veya çene dışına sürerler.
Alttan gelen daimi dişin sağlığı: Süt dişlerinin yapısı daimi dişlerden daha zayıftır ve kanallara sahiptir bu sebeple süt dişlerindeki ufak çürükler hızla çok büyük çürüklere dönüşebilirler. Çok büyüyen bu çürüklerin oluşturduğu enfeksiyon diş kökleri aracılığıyla altlarındaki daimi dişlere ulaşabilir. Bu enfeksiyon çene kemiği içerinde daha sürmemiş haldeki daimi dişlerin yapısal bozukluklara sahip şekilde oluşmalarına sebep olabilir.
Çene – yüz ve genel gelişim bozuklukları: Çürük ve ağrılı süt dişlere sahip çocuklar çiğneme fonksiyonlarını yetersiz veya tek taraflı dengesiz olarak yapabilirler. Bu sebeple beslenme bozukluklarına bağlı olarak veya çiğneme kaslarını dengesiz bir şekilde kullandıkları için büyüme ve gelişim çağında olan çocuklarda çene ve yüz tek taraflı çiğnemeye bağlı çene – yüz ve genel gelişim bozuklukları oluşabilir.
Bu tür sıkıntılar ile karşılaşmamak için çocukların da düzenli olarak diş hekimi kontrolüne götürülmesi çok önemlidir.
Çocuk Diş Hekimliği – Pedodonti daha fazla bilgi almak ve muayene olmak için kliniğimizi 0532 413 33 58 nolu numaradan arayarak randevu alabilirsiniz.