Aşırı diş sıkma veya gıcırdatmaya bruksizm adı verilmektedir. Bruksizm bir parafonksiyonel (normalin dışında) alışkanlık veya aktivitedir yani yemek yemek konuşma gibi fizyolojik (normal) bir aktivite değildir. Yapılan bir çalışmada normal bireyler günde (24 saatte) ortalama 16 dakika dişlerini temas ettirirken bruksizmli bireyler de bu temas saatleri bulmaktadır. Bu durum da dişlerin hızla yıpranmasına, aşınmasına hatta zamanla çok küçülüp kullanılamaz hale gelmesine sebep olur. Diş sıkma ile oluşan yüksek basınç diş köklerine aktarılarak dişlerin köklerinin zarar görmesine ve sallanmasına neden olabilmektedir. Ayrıca bu yüksek çiğneme basıncı nedeniyle hastalar çene, baş – boyun ve çiğneme kaslarında oluşan ağrılardan da şikayetçi olabilirler. Bruksizm rahatsızlığı uzun süre tedavi edilmezse çene ekleminde geri dönüşümsüz rahatsızlıklar oluşturabilmektedir.
Bruksizm toplumda yaygın görülen bir rahatsızlıktır çeşitli çalışmalara göre toplumun %8 ila %31’inde görülmektedir. Temel olarak bruksizmin iki tipi vardır. Biri uyku sırasında yaşanan diş gıcırdatma yani nokturnal bruksizm diğeri de uyanıkken gerçekleşen diş gıcırdatma yani diornal bruksizmdir. Her iki tipin de dişlerde ve çiğneme sisteminde oluşturduğu hasar hemen hemen aynıdır. Uyanık yani diornal bruksizm kadınlarda daha sık görülürken, uyku yani nokturnal bruksizm kadınlar ve erkeklerde eşit oranda görülmektedir.
Her iki bruksizm tipinin de oluşmasının temel nedeni stressdir. Stressin yanında alt ve üst çenedeki dişlerin kapanışlarının bozuk olması yani ortodontik problemler, kafein ve/veya tütün gibi uyarıcıların fazla kullanılması, genetik geçiş, küçük çocuklar için kıl kurdu paraziti gibi bir çok nedeni olabilir.
Bruksizmin tedavisi hastada oluşan bruksizm tipine, nedenine ve hastaların tedavi tercihlerine göre; gece plağı – eklem plağı – bir çiğneme kası olan massater kasına botoks uygulanması gibi çeşitli şekillerde yapılabilir.
Diş sıkma - diş gıcırdatma (bruksizm) tedavileri; gece plağı - eklem plağı – botoks hakkında daha fazla bilgi almak ve muayene olmak için kliniğimizi
0532 413 33 58 nolu numaradan arayarak randevu alabilirsiniz.