Kanal Tedavisi - Endodonti Nedir?
Diş hekimliğinin kanal tedavileri ile ilgilenen dalına endodonti denilir. Kanal tedavilerine endodontik tedavi denilmektedir.
Dişlerimizin en iç kısmında halk arasında diş özü, tıp dilinde pulpa denilen bir tabaka yer almaktadır. Diş özü veya pulpa tabakası bağ dokudan oluşan bu tabaka; dişi besleyen kan damarlarını ve dişte ağrı ve hissiyat oluşmasını sağlayan sinirleri içermektedir.
Dişlerde oluşan çürükler ihmal edilirse zamanla bu çürükler büyüyerek, pulpa tabakasına kadar ulaşarak bu kısmın iltihaplanmasına sebep olurlar. Maalesef bu dişin canlı olan bu kısmı iltihaplandıktan veya canlılığını yitirdikten sonra sadece diş dolguları ile çürüğü tedavi etmek yeterli olmamaktadır. Bu aşamadan sonra dişin en iç kısmını ve diş köklerini iltihaplı pulpa dokusu çıkarılır, pulpa odası ve kök kanalları dezenfekte edilerek özel dolgu maddesi ile doldurulur. Bu işleme kanal tedavisi adı verilmektedir.
Kanal tedavisine alternatif bir tedavi var mıdır?
Kanal tedavisinin alternatif tedavisi diş çekimidir, yalnız çekim ile kalıcı olarak bir dişimizi kaybetmektense önce bu dişi kanal tedavisi ile kurtarmayı denemek gerekirse son çare olarak çekim yapmak daha doğru bir tercih olacaktır.
Kanal tedavisi hangi durumlarda gereklidir?
Daha önceden de bahsettiğimiz gibi ihmal edilmiş pulpaya kadar ilerlemiş diş çürüklerinde uygulanmasının yanında; düşme, çarpma gibi nedenlerde dişlerin kırıldığı, dişlerin yerinden çıkıp tekrar takıldığı durumlarda da pulpa dokusu canlılığını yitireceği için kanal tedavisi yapılmaktadır. Ayrıca bazı porselen veya zirkonyum kaplama işlemlerinde dişlerden fazla kesim yapılması gerekiyorsa da kanal tedavisi uygulanmaktadır.
Kanal tedavisi ağrıya neden olur mu?
Bütün işlemlerin öncesinde lokal anestezi uygulanıldığı için, işlem esnasında ağrı hissedilmez. Ancak çok iltihaplı dişlere müdahale ediliyorsa, iltihap lokal anesteziklerin etkisini azalttığı için hafiften orta dereceye kadar ağrı oluşabilmektedir.
Ayrıca bazen pulpası canlılığını yitirmiş bir dişteki iltihap kronikleşir yani bir benzetme yapmak gerekirse uykuya dalar. Bu diş hasta için o an ağrı yapmaz ama içten içe çevre kemik dokulara zarar verir ve fırsatçı enfeksiyon olarak tekrar uyanmak için hastanın vücut direncinin düşmesini bekler. Bu gibi ağrısız dişlerin kanal tedavilerine başlanıldığında enfeksiyon tekrar uyandırılabildiği için hastalarda ağrı ve yüzlerinde şişmeler olabilir. Yalnız yine de bu risklere rağmen bu tip dişler tespit edildiği an kanal tedavisine başlanılmalıdır aksi taktirde ağrısız da olsa bu dişler çevre dokulara zarar vermeye devam edecektir.
Kanal tedavisi ne kadar sürer?
Kanal tedavileri hastalıklı dişin durumuna göre tek seansta bitebileceği gibi dokulardaki iyileşmeden emin olununcaya kadar birden fazla seansta da bitebilir.
Kanal tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak ve muayene olmak için kliniğimizi
0532 413 33 58 nolu numaradan arayarak randevu alabilirsiniz.